~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εφημερίδα "ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" * Περιφέρεια Κρήτης -* Μηνιαία Τοπική* Σιλανίωνος 5 Αθήνα, 118 52 * email: kren@otenet.gr & kritikienimerosi@gmail.com * Τηλ.: 210-3465991 Fax :210-3465991
* Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Απ' όλες τις αμφισβητήσεις η πιο γλυκιά, είναι αυτή που αδύνατοι σηκώνουν κεφάλι και αμφισβητούν τη δύναμη των ισχυρών"............. Bretolt Brecht

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μετάφραση [ Translate ]

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κάνουν ξενοδοχείο τη Rosa Nera στα Χανιά



Σε μείζον θέμα για την κοινωνία των Χανίων εξελίσσεται η απόφαση του Πολυτεχνείου Κρήτης να νοικιάσει σε ιδιώτη προς «αξιοποίηση» τα ιστορικά κτίρια που του ανήκουν στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα τα κτίρια των πρώην Φυλακών Στρατώνων και της πρώην Μεραρχίας Κρητών, όπου όμως λειτουργεί εδώ και δεκατρία χρόνια η κατάληψη Rosa Nera.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα, λειτουργώντας με διαδικασίες οριζόντιες και αδιαμεσολάβητες.
Στο κτίριο της κατάληψης έχουν λάβει χώρα αμέτρητες πολιτικές εκδηλώσεις, έχουν φιλοξενηθεί πρόσφυγες, πολιτικές διαδικασίες μεταναστών/ριών, φεμινιστικών και ΛΟΑΤ συλλογικοτήτων, εργατικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές ομάδες, εργαστήρια και αντιεμπορευματικές καλλιτεχνικές παραγωγές.
Αντί όλων αυτών πλέον επιλέγεται η... τουριστική αξιοποίηση του κτιρίου η οποία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Πολυτεχνείο, θα αποφέρει στα επόμενα 25 χρόνια 8,9 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Ιδρύματος, ποσόν που ισούται με την τακτική ετήσια χρηματοδότηση του Πολυτεχνείου για περίπου 8 χρόνια.
Ανάδοχος εταιρεία είναι η «BELVEDERE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», η οποία έχει ΑΦΜ στη ΔΟΥ Χανίων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την εν λόγω μονοπρόσωπη ΕΠΕ βρίσκεται η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Ambassador Resisted, το όνομα της οποίας είχε ήδη ακουστεί ως υποψήφιας για την ενοικίαση του χώρου.

«Οχι με τα ΜΑΤ»

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της κατάληψης στο κτίριο της Μεραρχίας, ήδη από το 2014 στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου έχουν ακουστεί και φωνές για «εκκένωσή της με ευθύνη της Πρυτανείας», όπως είχε προτείνει ο πρώην πρύτανης Ιωακείμ Γρυσπολάκης.
Πάντως ο νυν πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» τονίζει πως δεν είναι στα σχέδιά του η βίαιη εκκένωση του κτιρίου. «Εγώ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καλέσω τα ΜΑΤ. Στόχος μας είναι με διάλογο και σωστή πληροφόρηση να ενημερωθεί σωστά η τοπική κοινωνία των Χανίων και να βρεθεί λύση», αναφέρει ο ίδιος.
Πληθαίνουν πάντως οι φωνές που τονίζουν την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ιστορικών αυτών κτιρίων, ενώ ζητείται και η παρέμβαση του Δήμου Χανίων προς την ίδια κατεύθυνση.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Πρώτα ο άνθρωπος» ζητείται από τις πρυτανικές αρχές «να πάψουν κάθε διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας και να μην προχωρήσει κανενός είδους “αξιοποίηση” για τους Χανιώτες χωρίς τους Χανιώτες και χωρίς τους φοιτητές, που θα τους αποκλείει από την πρόσβαση στο κτίριο και τους περιβάλλοντες χώρους».
Για το θέμα αναμένεται να προκληθεί συζήτηση και στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ενώ σε συστράτευση φορέων γύρω από τη Rosa Nera καλούν τα μέλη της συλλογικότητας.
_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου